Ota yhteyttä

Täytä oheinen lomake niin olemme tarvittaessa sinuun yhteydessä.

Voit myös halutessasi antaa palautetta sivuistamme.

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Palkinnot

Vuoden 2019 stipendiaatit

Anni Suutari

Anni Suutari

LVI-Naiset ry myöntää joka kevät stipendit ansioituneille LVI-alan naisopiskelijoille. Tänä vuonna stipendit myönnettiin Anni Suutarille Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta XAMKista ja Henna Raudaskoskelle Metropolia ammattikorkeakoulusta. Stipendit jaettiin LVI-Naiset ry:n kevätkokouksen yhteydessä, 17.5.2019 Helsingissä. Suutari oli paikalla noutamassa stipendiä, mukanaan lehtori Johanna Arola.  Raudaskoski palkittiin poissaolevana.

Stipendien saajat valittiin annettujen stipenditehtävien vastausten perusteella. Hakijoita pyydettiin kertomaan, miksi he olivat valinneet LVI-alan sekä kuvaamaan yhtä opiskelupäiväänsä. Hakijoiden piti kertoa, mikä tuossa opiskelupäivässä oli mukavaa tai mielekästä, mitä uutta he olivat oppineet ja miten he ajattelivat opitun hyödyttävän heitä jatkossa.

 Molemmat stipendiaatit ovat alanvaihtajia. Suutari oli ollut ennen talotekniikka-opiskelujaan kampaaja ja kosmetologi, Raudaskoski kielenkääntäjä. Erilaisista taustoistaan huolimatta he molemmat ovat erittäin tyytyväisiä päätökseensä lähteä opiskelemaan LVI-alaa. Lisäksi kummankin alanvaihtopäätökseen oli myötävaikuttanut esimerkin voima. Suutaria innosti talotekniikka-alalle hänen rakennusinsinööripuolisonsa, kun taas Raudaskoski tiesi ennestään LVI-alalla työskentelevän ystävänsä ansiosta alan hyvästä työllistymisestä ja etenemis-mahdollisuuksista.

 Näitä naisopiskelijoita valintaansa innosti alan haastavuus. Suutaria oli jo pidempään ollut kiinnostunut sisäilma-asioista ja häntä oli motivoinut mahdollisuus vaikuttaa sisäilman laatuun sekä ongelmien ratkaisuihin. Myös Raudaskoski odotti tulevalta työltään haasteita ja ongelmienratkaisua, minkä lisäksi häntä viehätti alan konkreettisuus.

 Opiskelupäivänsä kuvauksessa Raudaskoski kertookin haalariharjoittelustaan, jossa hänelle yhdistyi koulussa opittu teoria sekä käytäntö. Asiakkaan tiloissa oli ollut lämpötilaongelmaa, jota Raudaskoski lähti selvittämään. Kokeneen kylmäasentajan vinkin avulla ongelma paikantui jumiutuneisiin venttiileihin ja vika saatiin korjattua vielä saman päivän aikana. Raudaskoski oppi päivän aikana paljon uutta niin puhallinkonvektoreista kuin venttiilien asennuksista, mutta ehkä tärkeimmän opin hän tiivistää: ”Tapaus ja muutenkin koko harjoittelu vahvistivat uskoani siihen, että työhön pääsee nopeasti kiinni, kunhan vain uskaltaa avata suunsa ja kysyä kokeneemmilta.” Yhteistyötaidot ovatkin äärimmäisen tärkeitä tällä alalla, lisäksi yhteistyö on yksi LVI-Naiset ry:n vahvoista arvoista, luovuuden ja pilkkeen silmäkulmassa lisäksi.

Henna Raudaskoski

Henna Raudaskoski

 Suutari nosti omassa opiskelupäiväkuvauksessaan esille LVI-Naisille tärkeän asian, esikuvana toimimisen. Hän kertoo stipendihakemuksessaan päivästä, jolloin hän esitteli lukiolaisille talotekniikan laboratoriotiloja ja kertoi talotekniikan insinöörikoulutuksesta. Suutari oli ollut erityisen ilahtunut siitä, että tekniikan ala oli kiinnostanut myös tyttöjä ja hän olikin vastaillut ilolla lukiolaisten kysymyksiin alasta. Lukiolaisia oli kiinnostanut muun muassa naisten pärjääminen alalla, mihin Suutari pystyi luottavaisesti vastaamaan, ettei hän ollut kokenut minkäänlaista aliarvostusta naisena, ja lisäksi naiset soveltuvat ja pärjäävät alalla erittäin hyvin. Lukiolaisten tutustumispäivän lisäksi Suutari on ollut mukana muissakin tapahtumissa mainostamassa LVI-alan koulutustaan. Hän esiintyy myös oppilaitoksensa talotekniikan koulutuksen esittelyvideolla. Suutari kokee esiintymiskokemuksen olevan hyödyksi myös tulevassa ammatissaan, jossa asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa toimiminen on arkipäivää.

 Stipendiaatit valinnut LVI-Naiset ry:n hallitus on ylpeä upeista kandidaateistaan. On ollut  ilo nähdä, miten alalle tulevilla naisilla on intoa ja näkemystä tekemisessään sekä paloa tuoda alaa myös muille tutuksi.

 LVI-Naiset ry onnittelee stipendiaatteja ja toivottaa onnea tulevaisuuden haasteisiin!

Aiemmin palkitut


KAARINA HONKA ON VUODEN 2018 LVI-NAINEN

Vuoden LVI-Nainen 2018 on valittu! Voittajaksi nousi Kaarina Honka, joka on työskennellyt LVI- alalla yli kolmekymmentä vuotta, josta suurimman osan urakoinnissa.

Kaarina_Honka.jpg

Taipalsaarelta kotoisin oleva Honka muutti lukion jälkeen pääkaupunkiseudulle. Alun perin Honka valmistui rakennuspiirtäjäksi, mutta ajautui pian valmistumisensa jälkeen LVI-alan piirtohommiin. Sitä aikaa LVI-suunnitelmat tehtiin tussilla paperille ja kun tietokoneet rantautuivat alalle 80-luvun lopulla. Insinööriopinnot kiinnostivat ja niinpä hän valmistui LVI-insinööriksi vuonna 1992 Espoon-Vantaan teknillisestä oppilaitoksesta. Kun Hongalta kysyy miksi LVI-ala, saa hyvin tutun kuuloisen vastauksen: ”Vähän niin kuin vahingossa. Silloin kun valmistuin rakennuspiirtäjäksi, ei niille ollut kysyntää, mutta pääsin LVI-suunnittelutoimistoon töihin piirtäjäksi.”

Lapsena merikapteeniksi ja myöhemmin teininä lennonjohtajaksi haaveillut Honka aloitti urakoinnissa valmistumisvuonnaan 1992, alkuun projektihoitajana vientiprojekteissa ja vuonna 1997 Moskovassa työmaainsinöörinä. Venäjällä Hongan käsien läpi onkin kulkenut monta eri projektia ja käteen jäi ulkomaan kokemuksen lisäksi myös venäjän kielen taito. Vientiprojekteista kotimaahan palattuaan Honka on toiminut eri yrityksissä LVI-urakoinnissa projektinhoitajana ja projektipäällikkönä pääkaupunkiseudulla vuodesta 2005 lähtien.

Hongalla on pitkä ja kunnioitettava ura LVI-alalla. Äänestäjien kommenteista kuulee arvostuksen ja Honka kehuttiinkin osaavaksi ja rohkeaksi naiseksi miesvaltaisella alalla.

”Näiden lisäksi yhdistyksemme arvot, yhteistyö, luovuus ja pilke silmäkulmassa, yhdistyvät kaikki tämän vuoden LVI-Naisessa ” toteaa Katja Hakoneva, LVI-Naiset ry:n puheenjohtaja. 

Vapaa-ajallaan matkailuintoilijaksi tunnustautuva Honka kertoo, että vähintään pari reissua pitää tehdä joka vuosi. Tämän harrastuksen lisäksi häneltä sello. Aiemmin hän on soittanut selloa enemmänkin, mutta nykyään aikaa siihen löytyy valitettavasti vähemmän. Ehkä sitten joskus myöhemmin tähänkin löytyy aikaa.

Vaatimattomana ihmisenä tunnetun palkinnonsaajan ajatukset ja tunteet palkinnosta olivat alkuun vähän ristiriitaiset, mutta päällimmäisiksi jäi ilo ja kiitollisuus. ”On todella suuri kunnia saada tällainen huomionosoitus” kiittää Honka.  

Kun Hongalta kysyy suosittelisiko hän LVI-alaa naisille, vastaus tulee epäröimättä: ”Ehdottomasti suosittelen! Ala on mielenkiintoista ja haastavaa, eikä täältä työt ole ihan heti loppumassa.” innostaa Honka. Sillä talotekniikan pitää toimia, oli taloudellinen tilanne mikä hyvänsä tilanne mikä hyvänsä. Sisäilma, minkä parissa Honka työskentelee, onkin yksi tämän päivän kuumimmista puheenaiheista.

”Olemme yhdistyksessä iloisia siitä, että olemme saaneet palkita vuosittain LVI-alan eri osa-alueilta ansioituneita naisia. Ala on haastava, mutta menestyneitä naisia löytyy paljon, vaikka kaikkia emme voikaan palkita ” kiteyttää Hakoneva.

 

Lisätietoja

Katja Hakoneva

Puheenjohtaja

LVI-Naiset ry

p. 050-3324956

Aiemmin palkitut